login
Säteilyltä suojautuminen

Säteilyvaarasta varoitetaan yleisellä hälytysmerkillä. Ulkoiselta säteilyltä suojaudutaan sisätiloihin, sillä säteily heikkenee sitä paremmin, mitä paksumman ja painavamman seinän se joutuu läpäisemään. Etäisyyden kasvaessa ja ajan kuluessa säteily vaimenee.

 1. Siirry nopeasti sisälle. Parhaan suojan antavat kellarikerros ja rakennuksen keskiosat. Väestönsuojiin mennään vasta viranomaisten kehoituksesta.
 2. Sulje ikkunat ja ovet. Sammuta ilmastointi. Ikkunoiden ja ovien raot tiivistetään esimerkiksi maalarinteipillä.
 3. Toimi radion ohjeiden mukaan. Älä käytä puhelinta.
 4. Joditabletit otetaan vasta viranomaisten suosituksesta. Liian varhain tai myöhään otetuista tableteista ei ole hyötyä.
 5. Suojaa ruoka ja vesi. Elintarvikkeet on suojattava radioaktiiviselta pölyltä muovipusseihin ja juomavesi tiiviisiin astioihin. Jääkaappi ja pakastin ovat hyviä säilytyspaikkoja.
 6. Vältä ulkona liikkumista. Älä poistu ulos ilman suojavarusteita ja suojavarusteissakin vain pelastaaksesi ihmishenkiä.
 7. Eläinten suojaus. Maatiloilla eläimet ajetaan sisätiloihin. Rehuvarastot ja juomavesi suojataan muovipeitteellä tiiviisti. Koti- ja lemmikkieläimiä ei oteta mukaan väestönsuojaan.

 

Joditabletit

Säteilytilanteessa viranomaiset voivat kehottaa nauttimaan joditabletteja. Säteilylle altistuessa niillä voidaan estää radioaktiivisen jodin sitoutuminen kilpirauhaseen. Liian aikaisin tai myöhään nautittuna tabletti on tehoton. Joditabletit eivät suojaa ulkoiselta säteilyltä tai muilta radioaktiivisilta aineilta. Joditabletit on syytä hankkia etukäteen kodin lääkekaappiin.

 

Kaasulta suojautuminen

Kaasuvaaratilanteessa annetaan yleinen hälytysmerkki ja toimitaan sen mukaisesti. Lisäksi:

 • Jos tunnet kaasun hajua, hengitä kostean vaatteen läpi.
 • Pysyttele yläkerroksissa kunnes vaara on ohi.
 • Kuuntele radiota.
 • Jos olet ulkona, poistu kaasun alta sivutuuleen.
 • Pyri ensisijaisesti sisätiloihin tai jos et pääse sisätiloihin pyri korkeimpaan maaston kohtaan.
 • Suojaa hengitystä kostealla vaatteella.