login
Jodi ja elintarvikkeet

Joditabletit

Jodi on tarkoitettu ehkäisemään radioaktiivista jodia sisältävän laskeuman vaikutusta kilpirauhaseen ydinonnettomuuden sattuessa. Radioaktiivinen jodi kulkeutuu hengitysilman mukana keuhkoihin ja varastoituu kilpirauhaseen, jolloin kilpirauhanen saa suuren säteilyannoksen. Tämä voi aiheuttaa kilpirauhasen vajaatoimintaa tai myöhäisvaikutuksena kilpirauhasen kasvaimia. Jodi tablettien vaikuttava aine on kaliumjodidi, joka estää radioaktiivista jodia kertymästä kilpirauhaseen 90 – 99 %, kun kerta-annos otetaan heti, kun tieto radioaktiivisen laskeuman uhasta tulee. Jos tabletin otto viivästyy 3 – 4 tuntia, suojavaikutus on enää noin 50 %. Kerta-annoksen suojavaikutus kestää 1 – 2 vrk. Tabletteja pitäisi aina olla saatavilla kotona, työpaikoilla ja väestönsuojissa. Joditabletteja on hankittava taloyhtiön henkilömäärän mukaan. Joditabletin annosohjeet ovat pakkauksessa. Jodia on hyvä varata 1-2 tablettia/hlö.

Elintarvikkeet

Asunnossa olevat elintarvikkeet ja juomavesi on suojattava niin, ettei niihin pääse radioaktiivisia aineita. Ruokatarpeet pakataan ilmatiiviisti ja pakkaukset huuhdellaan vaaratilanteen jälkeen. Huuhtelua kestävät valmiit pakkaukset kuten säilykkeet ovat jo valmiiksi riittävästi suojattuja. Jääkaappi ja pakastin ovat tiiviitä ja hyviä ruoan säilytyspaikkoja.

Jos suojaudutaan väestönsuojaan, kaikki asuntoon jäävät elintarvikkeet on suojattava ilmatiiviisti ja huuhtelun kestävästi. Lisäksi juomavettä varastoidaan suljettaviin tai tiiviisti peitettyihin astioihin.

Vedensäilytysaineet

Vedensäilytysaine estää bakteerien toiminnan vedensäilytysastioissa. Pitää veden puhtaana ilman itiöitä, levää ja hajuja. Vedensäilytysaineen käyttöohjeet löytyvät yleensä pakkauksesta.

Vedensäilytysaineen käytössä on huomioitava, että se ei tee juomakelvottomasta vedestä juomakelpoista. Vedensäilytysaine parantaa talousveden säilyvyyttä.

Pohjois-Savon pelastuslaitos edellyttää, että väestönsuojiin ja taloyhtiöihin hankitaan joditabletit ja vedensäilytysaineet valmiiksi. Onnettomuuden sattuessa mihin vuorokauden aikaan tahansa, ei ole välttämättä mahdollista hankkia em. materiaalia, tai suuren kysynnän vuoksi apteekit eivät pysty toimittamaan niitä.