login
Palo-osastointi

Ihminen kestää tulipalossa syntyviä olosuhteita heikosti. Suurin osa palokuolemista johtuu ensisijaisesti myrkyllisistä savukaasuista. Siksi osastoivien palo-ovien pitäminen suljettuna on elintärkeää. Näin tuli ja myrkylliset savukaasut eivät pääse vapaasti leviämään ja pelastautumiseen jää enemmän aikaa.

Rakennusmääräysten mukaan rakennus tulee jakaa palo-osastoihin. Esimerkiksi kerrostalossa jokainen asunto muodostaa oman palo-osastonsa. Osastoinnin tarkoituksena on estää palon ja haitallisten savukaasujen leviäminen palo-osastosta toiseen. Sen vuoksi on erityisen tärkeää muistaa sulkea ovi perässään, kun poistuu palavasta asunnosta. Jos asuntoosi tulee savua (palo muualla), tarkista voitko poistua porraskäytävän kautta. Jos porraskäytävässä on runsaasti savua, älä mene sinne vaan sulje ovi. Savuisessa porraskäytävässä ei näe poistua ja savukaasut ovat myrkyllisiä ja jopa tappavia. Tiivistä oven raot esimerkiksi kostealla pyyhkeellä. Varo hengittämästä savukaasuja. Mene parvekkeelle tai ikkunaan ja hanki raitista ilmaa. Jos parvekkeelle tulee runsaasti savua, pysy sisällä. Huuda apua tai soita hätänumeroon ja ilmoita, että olet asunnossasi. Palokunta auttaa poistumisessa.

 

                            

 

Savun leviäminen avointen ovien kautta                                                                                  Savun leviäminen porraskäytävässä