login
Palavasta asunnosta pelastautuminen

1. & 2.  Älä mene savuiseen käytävään

Jo muutama henkäys myrkyllistä savukaasua voi aiheuttaa tajunnan menetyksen. Tiivistä postiluukku ja oven raot esimerkiksi kostealla pyyhkeellä. Varo hengittämästä savukaasuja. Pysy sisällä ja ilmoita palokunnalle, että olet asunnossa (esim. huutamalla ikkunasta tai soittamalla hätänumeroon 112). Palokunta auttaa poistumisessa.

3. & 4. Pelastautuminen parvekkeen kautta

Jos et pääse ulos tavanomaista tietä, sulje palavaan huoneeseen johtavat ovet. HUUDA APUA. Jos huoneessa on parveke, mene sinne ja sulje ovi perässäsi. Älä kuitenkaan mene parvekkeelle, jos tulipalo on alapuolellasi!

5. Ryömi savun ja kuumuuden alla

Ryömi savun ja kuumuuden alla. Lattian rajassa voi olla riittävästi happea (hengitysilmaa) pelastautumista varten. Sulje ovi palavasta asunnosta poistuessasi.

6. Porrashuoneen kautta pelastautuminen

Jos porrashuoneessa ei ole savua, voit poistua sitä kautta. Älä kuitenkaan koskaan poistu savuiseen rappukäytävään! Muista sulkea asuntosi ovi! Älä käytä hissiä.

Käy perheesi kanssa nämä ohjeet läpi ja harjoittele lasten kanssa pelastautumisasioita (maton käyttäminen sammutukseen, oven sulkeminen, ryömiminen, poistuminen).

Jos palo syttyy siinä huoneessa, jossa oleskelet tai havaitset palon syttyvän viereisessä huoneessa, sammuta heti palonalku käytettävissä olevilla alkusammuttimilla (käsisammutin, sammutuspeitto, kattilan kansi, tukeva matto/kangas). Älä sammuta sähköistä kohdetta vedellä ennen kuin virta on katkaistu. Jos palo leviää niin nopeasti, että sammuttaminen ei onnistu, poistu huoneesta ja sulje ovi. Pelasta vaarassa olevat ihmiset ja varoita muita. Hälytä heti palokunta (112).

Jos palo on syttynyt viereisessä huoneessa, tunnustele kädellä kyseisen huoneen oven yläreunaa. Jos se on lämmin, älä avaa ovea. Jos ovi ei ole lämmin, varaa mukaasi lähin alkusammutusväline ja raota ovea varovasti. Ole matalana. Jos huone on lattiaan saakka täynnä savua, sulje ovi. Jos savukerroksen alla on mahdollista hengittää, etene matalana ja varoen pistoliekkiä. Pelasta huoneessa olevat ihmiset ja sammuta palo (yritä sammuttaa). Varmista pakotie. Jos sammutus ei onnistu, poistu huoneistosta ja sulje ovi. Hälytä heti palokunta (112).

 

Omakotitalot ja rivitalot

Jos et pääse ulos tavanomaista tietä, pelastaudu ikkunan kautta. Mikäli joudut särkemään ikkunan, aseta karmin päälle patja tai matto suojaamaan itseäsi lasinsirpaleilta poistumisen aikana. Jos olet toisessa kerroksessa, käytä hätätikkaita. Jos niitä ei ole, roiku käsiesi varassa ikkunan alapuitteesta; näin putoat mahdollisimman matalalta. Ota huomioon alapuolisesta ikkunasta mahdollisesti tulevat liekit ja savu.

 

Kerrostalot

Kerrostalot on yleensä rakennettu palonkestäviksi ja siten, että palo ei pääse leviämään asunnosta toiseen. Savu voi kyllä levitä rakennuksessa avonaisten ovien tai ilmastoinnin kautta. Jos asuntoosi tulee savua (palo muualla), etsi mistä savu tulee. Tuki vuotokohta (esim. ilmastointiventtiili, oven raot, postiluukku) märällä kankaalla. Jos löydät palonalun, suorita alkusammutus. Tarvittaessa poistu asunnosta porraskäytävän kautta. Jos porraskäytävässä on runsaasti savua, älä mene sinne vaan sulje ovi ja tiivistä raot ja postiluukku. Savuisessa porraskäytävässä ei näe poistua ja savukaasut ovat myrkyllisiä ja jopa tappavia. Varo hengittämästä savukaasuja. Pysy sisällä. Palokunta auttaa poistumisessa.

Video (savua porrashuoneessa)

Jos omassa asunnossasi on savua ja palovaroitin hälyttää, etsi savun alkulähde ja suorita alkusammutus käytössäsi olevilla välineillä. Mikäli sammutus ei onnistu, sulje palavaan huoneeseen johtava ovi (ja ikkunat). Poistu huoneistosta nopeasti. Huolehdi siitä, että toisetkin poistuvat. Sulje huoneiston ovi perässäsi. Varoita vaarassa olevia ihmisiä. Soita palokunnalle 112. Järjestä palokunnan opastus jo kadulta lähtien.

Palavasta asunnosta pelastautuminen
 

HANKI TURVAKSESI PALOVAROITIN!
Testaa palovaroitinta säännöllisesti ja pidä se kunnossa.

Jos kotonasi on sähköverkkoon kytketty palovaroitin, selvitä onko siinä ns. vaiennusmahdollisuus. Joidenkin valmistajien malleista löytyy mahdollisuus vaientaa palovaroitin määräajaksi erheellisten hälytysten välttämiseksi, esimerkiksi ruoanlaiton ajaksi. Samoin pariston loppumisesta varoittava ääni voi olla mahdollista vaientaa esim. yön ajaksi.